Uitlegpagina voor boeren

Waarom?

Kruidenrijk grasland staat de laatste jaren veel in de belangstelling als manier om de biodiversiteit in het weiland te vergroten, met meer vogels en insecten. Bovendien zien veel gebruikers van kruidenrijk grasland positieve resultaten bij hun dieren. Daarom willen steeds meer melkveehouders experimenteren met kruidenrijk grasland. Met deze actie willen we melkveehouders op een laagdrempelige en goedkope manier kennis laten maken met kruidenrijk grasland.

Kruidenrijk met korting

LTO Nederland en Urgenda willen zo veel mogelijk melkveehouders de mogelijkheid bieden om kennis te maken met kruidenrijk grasland. Op de bestelpagina kunnen melkveehouders voor maximaal 3 hectare kruidenrijk grasland bestellen met €150 korting. Ze kunnen daarbij kiezen voor één van de zes verschillende mengsels van twee leveranciers: Pure Graze of Barenbrug. Ook voor biologische boeren is er een mengsel beschikbaar. Melkveehouders die voor meer dan 3 hectare kruidenrijk graszaad willen bestellen kunnen dat via de website van de leveranciers zelf bijbestellen. 

Waarom meedoen?

Via deze actie kun je als melkveehouder op een goedkope, laagdrempelige en vrijblijvende manier je eigen ervaring gaan op doen met kruidenrijk grasland. Dat betekent met een fikse korting een strook of perceel inzaaien, zonder allemaal geboden en verboden.

Probeer het zonder kunstmest

Dit kruidenrijk grasland mengsel kan je voor het grote deel beheren als gewoon grasland. Je kan het weiden, bemesten met dierlijke mest en maaien. Wel is het spuiten tegen onkruid niet mogelijk, omdat dan de kruiden verdwijnen. Wij dagen je ook uit om het eerst eens zonder kunstmest te gaan proberen. Het beste is om het in te zaaien op nieuw grasland, na de zomer.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Beide leveranciers  – Pure Graze en Barenbrug – organiseren webinars, zijn beschikbaar voor vragen en leveren een gratis teelthandleiding. Lees hier meer over de beide aanbieders en de begeleiding die zij bieden: