Maak Ede kruidenrijk!

Gemeente Ede doet mee met de campagne 1001ha zodat de melkveehouders uit de gemeente flinke korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. De gemeente betaalt zelf flink mee, maar ook alle Edenaren kunnen helpen! 

De crowdfundingscampagne 1001ha kruidenrijk grasland van Urgenda helpt de boeren met korting op kruidenrijke grasmengsels. Elke 15 euro staat voor 1000m2 kruidenrijk grasland en dat is beter voor klimaat, koe, bodem en biodiversiteit. 

Doneer je ook zodat meer boeren in gemeente Ede aan de slag kunnen bodem, insecten en vogels? 

Boeren let op: je kunt fikse korting krijgen op maximaal 6 ha aan inzaaimengsels, doorzaaimengsels en kosten van de loonwerker. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie. 

Donatieformulier







Voor boeren

Ben je boer in gemeente Ede, dan kan je nu korting krijgen op kruidenrijk grasland, max 6 ha per boer. Vanaf augustus bieden we ook doorzaaimengsels aan met korting. Wil je liever doorzaaien dan inzaaien, vul dan onderstaand formulier in en we houden je op de hoogte. Dan krijg je óók nog eens een fikse korting op de kosten van de loonwerker.
Meer weten? Kijk op onze uitlegpagina voor meer informatie over kruidenrijk grasland

Doorzaaien of inzaaien?

Bij kruidenrijk grasland kan een boer kiezen door het land te bewerken en een mengsel in te zaaien. Of hij kiest om kruiden en klavers door bestaand grasland te zaaien. Verandert het land van functie, bv van mais naar gras, dan wordt het inzaaien. Maar heeft de boer nog een goede grasmat, dan is doorzaaien een duurzame optie omdat de bodem minder hoeft te worden bewerkt. Doorzaaien wordt soms als erg lastig ervaren, maar er is steeds meer ervaring en onderzoek om het goed te doen. De gemeente Ede wil doorzaaien stimuleren en betaalt daarom mee aan de kosten van het inhuren van een gespecialiseerde loonwerker. De gemeente werkt hiervoor samen met twee lokale loonwerkers met veel ervaring: Wim van Maanen en Dennis Minnen.

Wim van Maanen heeft in het najaar van 2022 een demo doorzaaimachine (Single Disc Seeder) van Landkracht getest om kruiden en klavers in bestaand grasland door te zaaien. De nieuwe machine is naar aanleiding van de demo en de ervaring van eerdere jaren door Evers Agro aangepast naar een multifunctionele doorzaaimachine met diverse mogelijkheden. Deze kan op twee verschillende dieptes zaaien met verschillende zaden. Door middel van schijven worden sleufjes gemaakt waar vervolgens de zaden in worden gespoten, die daarna weer worden aangerold. De machine is drie meter breed en de afstand tussen de sleufjes is 8,9 cm. De tweede zaaimachine verspreidt de zaden over de hele breedte voor de stervormige aandrukrol. Met deze methode wordt de bestaande grasmat grotendeels intact gehouden.
De machine is ook geschikt voor het zaaien van granen en andere zaden in stoppelland of in een groenbemester vegetatie.

Wim van Maanen | www.wvmaanen.nl | 0342 – 417388 | 06 – 53 71 03 09 | info@wvmaanen.nl


Dennis Minnen
heeft een no-till doorzaaimachine van Novag. Deze 4 meter brede machine maakt net als een normale zaaimachine een sleuf in de bodem. Maar in tegenstelling tot zaaimachines die het zaadje ín de sleuf leggen, legt deze machine het zaadje een paar centimeter ernaast, onder de zode. Vervolgens worden de zaden individueel per rij aangedrukt, in plaats van met een rol. Zo ben je er zeker van dat de zaden allemaal goed worden aangedrukt, ook bij een ongelijkmatige bodem. Omdat de machine doorzaait met minimale bodemverstoring, is de kans op verdroging na het zaaien een stuk kleiner.

Twee jaar geleden is Dennis begonnen met  een pilot i.s.m. de gemeente Ede en WUR. Inmiddels heeft hij veel ervaring opgedaan en gaat hij heel het land door met zijn doorzaaimachine. Bekijk voor extra uitleg ook  dit filmpje.

Dennis Minnen | 06 12 56 69 91 | dennisminnen@hotmail.com