Jaco de Jong

'‘Ik had nooit geleerd dat het ook zonder kunstmest kan’'

“Hoe simpel kan het zijn”, zegt veehouder Jaco de Jong (44) uit het Friese Bantega. Jaren worstelde hij met zijn grond. Het Engelse raaigras groeide nauwelijks en hij kreeg adviezen variërend van meer kunstmest strooien tot ploegen van de droge bodem. Maar niks hielp. Sinds een paar jaar zaait hij een mengsel van gras en kruiden. “Het is onvoorstelbaar hoe dat groeit, zonder kunstmest.”

Hoe kan dat? De kruiden wortelen dieper en dat leidt ertoe dat er meer lucht en water in de bodem zit, vertelt hij. De Jong laat de koeien kort in lang gras lopen. De dieren eten van het gras, maar vertrappen het ook ten dele. Zo raakt de bodem bedekt. Dat biedt bescherming tegen de zon en er blijft meer water achter. Meer water in de bodem betekent dat het gras sneller groeit. De Jong concludeert: “Ik bespaar geld door geen kunstmest te kopen voor dit stuk grond en ik heb meer gras.”

De Jong doet net als 811 andere gangbare en een paar biologische boeren mee aan een project van boerenorganisatie LTO en duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Hij heeft 95 koeien en 36 hectare grond. In het eerste jaar zaaide hij 6,5 hectare in met zogeheten kruidenrijk graszaad. Inmiddels is dat uitgebreid naar 14 hectare en als het aan De Jong ligt wordt het nog meer. De veehouder is nog een beetje beduusd. “Wij waren gewend om altijd kunstmest te strooien. Ik heb natuurlijk nooit geleerd dat het ook zonder kan.”

Lees meer in Trouw: Minder droogte door kruiden tussen het boerengras: ‘Ik had nooit geleerd dat het ook zonder kunstmest kan’ (trouw.nl)

Over de boerderij

Contactpersoon

Jaco de Jong

Soort bedrijf

Melkveehouder

Plaats

Bantega