Over de actie

urgenda
ltonederland
puregraze

Urgenda, LTO en Pure Graze sloegen september 2020 de handen ineen om 1001 hectare aan grasland kruidenrijk te maken. Kruidenrijk grasland is gezond voor koeien, bodem, klimaat en milieu, maar de aanschaf van het zaaigoed is duurder dan de aankoop van graszaad. Bovendien betekent het een andere manier van bemesten en maaien. 

Door een crowdfundingsactie van Urgenda en een fikse korting van Pure Graze kunnen melkveehouders nu een ‘Saladebuffet’ met €150 korting aanschaffen. Zo voegen boeren en burgers samen daad bij woord.

Het Saladebuffet bevat bijna twintig verschillende soorten grassen, klavers en kruiden, en biedt een betere habitat aan insecten en daardoor ook aan vogels. Doordat de klavers stikstof binden, is stikstofkunstmest op deze hectares overbodig en dat scheelt CO2. De koe doet het ook goed op het kruidenrijke dieet.  

Inmiddels is de 1001ha ruim bereikt dankzij gulle donaties van vele burgers, provincies en bedrijven. Maar nog steeds staan boeren in de wachtrij en wachten op meer donaties.  

UPDATE 28 JUNI: 

Vandaag start de verkoop voor bioboeren dankzij Triodos Foundation

 Vandaag gaat de verkoop open voor biologische boeren op www.1001ha.nl dankzij een donatie van de Triodos Foundation speciaal voor de biologische melkveehouder. De meeste biologische melkveehouders zijn al doordrongen van de voordelen van kruidenrijk of blijvend gezond grasland, maar ook onder hen zitten nog boeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Boeren die pas recent zijn omgeschakeld naar biologische bijvoorbeeld. Met dit aanbod wordt het  voor hen aantrekkelijker om te experimenteren met kruidenrijk en de bijbehorende bedrijfsvoering zoals anders bemesten en maaien. 

UPDATE 17 MEI: 

Kruidenrijk zaaimengsel met 50% korting dankzij Patagonia

Dank zij donaties van vele burgers, en de provincies Brabant, Gelderland, Utrecht en Groningen is er al voor 1229 hectare verkocht, en nog steeds staan boeren in de rij. Dankzij een gulle donatie van Patagonia kunnen boeren vanaf maandag 17 mei weer tijdelijk met korting een zaaimengsel bestellen op www.1001ha.nl. Maar wees er snel bij, want Op=Op

UPDATE 24 MAART: 

Gelderland, Groningen en Utrecht krijgen meer kruidenrijk grasland

De provincies Groningen, Utrecht en Gelderland doneren ieder voor 101 hectare aan de succesvolle crowdfunding-campagne 1001ha.nl van Pure Graze, LTO Nederland en Urgenda. Kruidenrijk grasland is beter voor het klimaat en biodiversiteit en daarom geeft de campagne melkveehouders 50% korting op de aanschaf van kruidenrijk zaaigoed, waardoor boeren de kans krijgen om laagdrempelig hiermee te experimenteren. Het doel van 1001ha was al snel bereikt, maar nog steeds staan er boeren in de wachtrij om mee te doen. In deze drie provincies kunnen boeren vanaf vandaag weer met korting bestellen. 

Lees ook het persbericht

UPDATE 21 JANUARI: 

Provincie Brabant gaat voor 250 hectare kruidenrijk grasland 

Provincie Brabant haakt aan bij de campagne 1001ha

Provincie Brabant wil Brabantse melkveehouders helpen om 250 hectare kruidenrijk grasland in te zaaien via een financiële impuls aan de crowdfundingsactie 1001ha. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit, maar voor boeren betekent het een andere manier van werken. In oktober startte daarom Urgenda samen met LTO Nederland en Pure Graze een actie om boeren tijdelijk 50% korting te geven op de aanschaf van een kruidenrijk zaadmengsel. De actie was zo’n groot succes onder boeren, dat de crowdfunding achterliep en de verkoop tijdelijk werd stilgezet. Dank zij de samenwerking met provincie Brabant, kunnen nu in ieder geval Brabantse melkveehouders per 1 februari weer bestellen. Ook provincie Utrecht is voornemens mee te doen.
 

Lees het persbericht: https://news.pressmailings.com/urgenda/provincie-brabant-gaat-voor-250-hectare-kruidenrijk-grasland

UPDATE 2 FEB 2021: 

1001 HECTARE WEER VAN START

Vanaf vandaag kunnen melkveehouders weer met 50% korting zaaigoed bestellen voor kruidenrijk grasland. 1001ha.nl is een crowdfunding-campagne van LTO Nederland, Pure Graze en Urgenda en geeft boeren de kans om laagdrempelig te experimenteren met kruidenrijk grasland door korting en gratis webinars. Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, biodiversiteit, bodem én koe maar betekent voor de boer een hele andere werkwijze. De actie was in het najaar zo’n groot succes onder boeren, dat de crowdfunding ver achterliep en de verkoop tijdelijk werd stilgezet. Dankzij vele betrokken burgers en een donatie van provincie Brabant kan de actie nu weer van start met de verkoop én met de crowdfunding.

Lees het persbericht: https://news.pressmailings.com/urgenda/1001-ha-kruidenrijk-grasland-weer-van-start