Corné Ansems

'“Alleen gras is voor ons geen optie meer”'

Corné Ansems runt samen met zus Erica kaasboerderij De Ruurhoeve in het Brabantse Hoogeloon. Hun Cholfitty kaas – het paradepaardje van het bedrijf met extra omega 3 en omega 6 vetzuren – heeft een nog betere samenstelling door het gebruik van kruidenrijk gras.

“We hebben nu vijf jaar ervaring met het gras/kruidenmengsel NutriHerb van Barenbrug. De variatie in planten bevalt uitstekend: alleen gras is voor ons geen optie meer”, zegt Corné. En de opbrengst? “Die is meer dan uitstekend.” De familie Ansems schakelde niet in één keer over. Het eerste jaar heeft ze alleen akkerranden ingezaaid met NutriHerb. Zo deden ze ervaring op. Het goede gevoel na één jaar gaf de doorslag om de huiskavel met dertien hectare volledig van kruidenweides te voorzien.

Goede voederwaarde
Naast rode klaver, karwei, cichorei, esparcette en smalle weegbree, bevat NutriHerb ook een deel gras. Melkveehouders kunnen kiezen uit Engels raaigras of zachtbladig rietzwenk. De familie Ansens koos voor Engels raai. De voederwaarde van de weide is prima, constateert Corné: “Smalle weegbree, cichorei en klaver hebben zelfs een uitgesproken hoge voederwaarde van ongeveer 1.200 VEM.”

Stalmest en drijfmest
De eerste jaren heeft Corné in het voorjaar 150 kg KAS gestrooid. Daarna is de voorjaarsbemesting volledig vervangen door stalmest en drijfmest. Zijn opzet is om helemaal zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te werken. Een belangrijke tip voor de teelt van kruiden is het inzaaien, stelt Corné. Hij adviseert om kleine hoeveelheden te zaaien en het zaad steeds op te mengen. “Door de verschillende groottes van het zaad en het gewicht, heeft een kruidenmengsel de neiging te ontmengen tijdens het zaaien. Voor een egale verdeling van de kruiden over het land moet het zaadmengsel daarom steeds homogeen gemaakt worden.”

Over de boerderij

Contactpersoon

Corné Ansems

Soort bedrijf

Melkveehouder

Plaats

Hoogeloon